В последните дни Кремъл изнася на света открит урок на тема

...
В последните дни Кремъл изнася на света открит урок на тема
Коментари Харесай

Преклонената главица Путин пак я посича

В последните дни Кремъл изнася на света открит урок на тематика " Как се прави газов рекет ". Европа не си взе поука от рецесията през 2009 година, когато газовият кран беше спрян. Пак поради Украйна. Тя не се вслуша и в предизвестията, че енергоизточниците са рисково и мощно оръжие на Русия. Европейските водачи подцениха клопките, а дълго управлявалият у нас кръг към ГЕРБ имитираше курс към диверсификация. На процедура България освен не ограничи въздействието на “Газпром ”, само че даже му построи със лични сили и средства “Балкански поток ”, по който да доставя Европа с газ. Германия пък, която ни назидаваше за нашарване на източниците, съвсем докара до пуск втория “Северен поток ” ”.

 

Късогледи, корумпирани или и двете? 

 

" Нито един контракт с Русия не коства даже хартията, на която е написан ", споделя оракулски Ото декор Бисмарк (1815 – 1898). Историята продължава да го удостоверява.

" Това е цялостна нелепост, бълнуване и политически стимулирани дрънканици ", сподели съветският президент Владимир Путин през октомври 2021 година, запитан дали Русия ще употребява енергийните си запаси като политическо оръжие. Но не щеш ли   " дрънканиците " станаха факт -  Путин пуска и стопира газовото кранче, за да показва какъв брой е незаобиколим и всесилен. Поведението му напомня на змията, която хапе най-злобно, когато е сложена натясно. Вождът от Червения площад явно е гневен - и за провалените проекти за бърза " спецоперация " в Украйна, и за тежките наказания, които му стовари западният свят, и за помощта, която получава омразната му Украйна. 

Газовият рекет - към този момент напълно прям и недъгав, разкрива безпощадно ясно, че

 

Москва не е правилен и предвидим сътрудник, а изнудвач,

 

който гази с кални ботуши международното право и комерсиалните правила. Това е шантаж, реагира шефът на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, като даде обещание обединен отговор на Европейски Съюз против газовия рекет. 

Ако някой си е фантазирал, че Русия е естествена страна с пазарно стопанство - след войната с Украйна всичко безпощадно лъсна. Дори не е държавен капитализъм. Русия е тирания, ръководена с укази на господаря на Кремъл. Така Путин " указа ", че вражеските страни би трябвало да заплащат в рубли.  

Дребен подробност, само че доста показателен  - България в лицето на " Булгаргаз " си е платил предплатено покупките за целия месец април, само че Кремъл не зачита това и затваря крана на 27 април.

И още един подробност. В сряда съветски медии безпардонно излъгаха, че Австрия и Германия са приели ултиматума и почтително ще си заплащат газовите доставки в рубли и доста западни медии ги цитираха. Часове по-късно лъжата бе изобличена персонално от австрийския канцлер Карл Нехамер. " OMV ще продължи да заплаща за доставките на газ от Русия в евро. Австрия се придържа към взаимно контрактуваните наказания на Европейски Съюз до точката и запетайката “, разгласи той.   

На този декор някои политици у нас все още се заблуждават, че в случай че България " клекне " и одобри да заплаща в рубли, ще си реши казуса. Къде е гаранцията, че на следващия ден Кремъл няма да измисли нови условия и отново да намери предлог да накаже неприятелски страни, които си позволяват на поддържат ненавистната на Путин Украйна? Забележете на кои страни Кремъл " врътка " кранчето в последните дни - на Полша, която по този начин или другояче постоянно е била " зложелател ", на Литва, която е и неприятелска, и малък консуматор, а също така сама съобщи, че не ще ни газа, ни петрола на Русия, и на слабата и колебаеща се България, която се раздира  между историческите си сантименти и грозната днешна действителност, и която е управлявана от коалиция " орел, рак, щука и оса ".  В случая поговорката “Преклонена главица сабя не я сече ”, която очевидно следват голям брой политици у нас, не работи. Точно противоположното - преклонената главица е най-лесната жертва.

 

Кой ни докара дотук?

 

България в този момент можеше да е като Полша, която си има и терминали за полутечен газ, и съвсем цялостни складове, и работещи реверсивни връзки със съседите (газът може да тече в двете направления и в последно време постоянно Германия подава на Полша). Но за жал не сме като Полша. България разполага с полупразен газов " склад " в Чирен (който от цяла безкрайност планираме да разширяваме, само че проектът е доникъде). Имаме си и към момента строящ се и неводовършен интерконектор с Гърция - през него още от Нова година трябваше да получаваме 1 милиарда куб. м азерски газ в цялостен размер, само че кабинетът на Бойко Борисов въобще не бързаше и на два пъти отлагаше стартирането. За сметка на това с рекордна скорост бе прокаран и работи с цялостна пара " Балкански поток ", който доставя руски газ от Турция към приятелките на Русия Сърбия и Унгария. При това без да се осигурят отклонения за България. Картината е гротексна -  кабинетът " Борисов " потроши 3 милиарда лв. на българските данъкоплатци, с цел да построи на " Газпром " " автомагистрала " към Европа, създавайки газова версия на поговорката " вода газим, жадни вървим " - газ по тази тръба не получаваме, единствено пренасяме (за което " Булгартрансгаз " взима пършиви директни такси). Тръбата си е наша, облагите са за " Газпром ". А Кремъл предизвести да не си и помисляме да " крадем " от балканския директен поток.  

Основните виновници за това състояние - ГЕРБ, през днешния ден наглеят. Вресливата съпротива се опитва да нахлузи на двете служебни и на сегашното държавно управление всички свои енергийни гафове и грехове. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова да вземем за пример се възмути, че газовата връзка с Гърция още не работи. На процедура тя обвини кабинета на Кирил Петков, че за четири месеца не е съумял да навакса 12-те години бойкот при ръководството на ГЕРБ. Петкова и нейният идол Бойко Борисов не престават да се пъчат, че премахнали медиаторите и цената на газа била паднала с 30%. Цените в действителност падаха по това време - такава беше пазарната обстановка, а след това способства и смяната на ценовата формула. Ако бяха непокътнати старите контракти, сега  газът щеше да е 2.5 пъти по-евтин. ГЕРБ се хвалят и че били осъдили Русия да ни заплати обезщетения за високите цени на газа. Това обаче е резултат от напъните на Европейска комисия, а България дълго време се ослушваше, преди да изиска смяна на контракта с “Газпром ”.

Колкото до настоящето държавно управление, неговият лидер Кирил Петков от дълго време трябваше да реши кое е по-важно - моралът, принципите и националното достолепие или крепенето на обединението непременно. Второто явно носи единствено негативи - и на кабинета, и на България. 

 

Кризата като опция

 

Положението в действителност е мъчно. Икономиката ще пострада - непосредствено, в случай че се наложат газови икономии, и поради покачването на цените.  Това е тестване - и за българските ръководещи, и за сътрудниците им в другите страни от Европейски Съюз, и за прословутата европейска взаимност, която постоянно се пропуква. Но в неприятното постоянно има и положително. Икономистът Евгени Кънев го описва в собствен пост във Facebook:

“Газпром " е на път да направи най-голямата услуга на България за последните десетилетия - като ни освободи от нашата взаимозависимост от съветски газ. С това ще освободи и страховитото му лоби у нас от задължения и неговата агентурна корупционна роля. С това ще освободи и някои партии, изключително Българска социалистическа партия, а и топ политици, от опорката да се снишаваме да не ни санкционират. С това ще разобличи един път вечно неуместния Балкански, само че Турски, а в действителност Руски поток, който хем минава България, хем е издигнат с наши пари, хем по него няма газ за нас, а за приятелите на Путин - Вучич и Орбан.

Всичко това - за наш шанс - се случва в края на отоплителния сезон и два месеца преди старта на ноторния газов интерконектор с Гърция. Достойният отговор е немедленно нашият парламент да позволи публично българската страна да ДАРИ оръжие на Украйна.

И най-сетне да накара ретроградните политически глави у нас или най-малко техния електорат един път вечно да схванат, че с Русия, а и с всяка властническа страна се договаря единствено от позиция на силата. А когато я нямаш - търсиш метод да я придобиеш посредством съдружници, каквито България, популярност Богу има, само че не употребява - отново с цел да не нервира повелителя от Изток и да не пречи на корупционния му бизнес у нас ”, обобщава Евгени Кънев. 

 

А в този момент накъде 

 

Със прекъсването на газовото кранче Путин приключи и унизителното превиване на настъпения червей - просто българските политици няма по какъв начин към този момент да се гънат пред заплахите на Москва и да си търсят оправдания за блуждаене и безучастие. 

Всъщност няма огромно значение дали Европа заплаща на Русия газ и нефт в евро, долари и рубли - това са все кървави милиарди, с които се подхранва войната на Путин в Украйна. Затова Европейски Съюз обмисля ембарго, само че има огромна опозиция от страни като Германия и Австрия, които са мощно енергийно подвластни от Русия. 

А Европа е пред елементарна алтернатива - решителни стопански наказания за изтощение на агресора и по-бърз край на войната, или половинчати ограничения и отстъпчивост, които ще доведат до тежки стопански провали и на Русия, и на Европа, а още по-лошото е, че тази слабост може да насърчи Путин да разшири експанзията си и да я изнесе отвън Украйна.  

Най-големият интерес на България е да резервира достолепие. Иначе отсега нататък всеки - и зложелател, и сътрудник, ще ни рита с пренебрежение. Месецът, който следва (за толкоз стигат газовите ни резерви), ще е време за значим тест. Как ще отвърне на газовия шантаж на Москва българското държавно управление? Какво ще предприемат ЕК, Европейски Съюз като цяло, всяка от държавите от Европейски Съюз поотделно, другите западни сътрудници? 

България в действителност има огромен късмет най-сетне да се измъкне от газовия капан на Русия, колкото и необикновено да им се коства на някои хора. Дори при цялостно прекъсване на газа в страната няма да настъпи апокалипсис. Има задоволително благоприятни условия изчезналите количества да се заместят, въпреки и на друга цена. Дългосрочният контракт с “Газпром ” изтича през декември и има възможност доставките да се диверсифицират. Стига да има воля и предпочитание за това. Както каза министър-председателката на Естония - газът е безценен, само че свободата е скъпа!

 

РАВНОСМЕТКА

Ивайло Мирчев , народен представител от „ Демократична България “,  направи къса последователност на основни газови събития:

2009 година – Путин стопира газа за България. Бойко Борисов афишира, че по този начин не може и ще разнообразим доставчиците си, с цел да не подвластен единствено от Русия.

2018 година Борисов, с цел да услужи на Путин, построява на българска територия продължение на Турски поток в рекордно къси периоди – под 12 месеца, като след съветска рецензия постоянно от хеликоптер се регистрира на Путин за осъществяването. Цена – 3 милиарда лева, платена напълно от българските данъкоплатци.

2019 година – 10 година след оповестената диверсификация стартира градежът на връзката с Гърция. Направено е всичко допустимо тя да бъде забавена. Въпреки че е три пъти по-къса от Турски поток, градежът ѝ продължава към този момент 3 година

2021 година – Приключва ръководството на ГЕРБ, а Борисов обществено афишира, че диверсификацията е приключена. България доставя 95% от газа единствено от Русия. 12 година откакто Борисов е оповестил старт на диверсификацията.

2022 година – 13 година по-късно България няма изцяло построена нито една нова връзка със прилежаща страна, която действително може да послужи за доставка на газ, което ни прави тежко подвластни от волята на Путин. ГЕРБ не просто преклониха глава пред Путин, те саботираха енергийната самостоятелност на България.

Добрата вест е, че по тематиката това държавно управление работи от първия си ден и цялото належащо количество от 3-3.2 милиарда куб. м газ ще бъде обезпечено. Това, което ГЕРБ не съумяха да свършат от 2009 година до през днешния ден, ще бъде осъществено в границите на 2022 година, разяснява Мирчев. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР